Βίος Αγίου Ιεροθέου

Ο Άγιος Ιερόθεος ήταν πλατωνικός φιλόσοφος και ζούσε στην Αθήνα όταν ήρθε ο Απόστολος Παύλος να μιλήσει στους Αθηναίους για την Χριστιανική πίστη. Ήταν ένας από τα εννιά μέλη της γερουσίας του Αρείου Πάγου και πολύ μορφωμένος και ευυπόληπτος πολίτης Αθηνών. Άλλοι λένε ότι πίστεψε εκείνη την μέρα της διδασκαλίας του Παύλου, άλλοι ότι μίλησε σε αυτόν μετά ο Διονύσιος ο Αεροπαγίτης, που ήταν και μαθητής του. Το ιστορικό γεγονός είναι ότι ο Ιερόθεος έγινε ο πρώτος επίσκοπος Αθηνών.

Ημέρα Εορτασμού: 04 Οκτωβρίου

Κοιμήθηκε εν Κυρίο ( Πέθανε ) το : 52 μ.χ

Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Αθηνών
Ο Άγιος Ιερόθεος ο μετέπειτα Επίσκοπος Αθηνών, ήταν πλατωνικός φιλόσοφος και ένας από τα εννέα μέλη του Συμβουλίου της Γερουσίας του Αρείου Πάγου. Αφού άκουσε τον Απόστολο Παύλο, πίστεψε και κατόπιν χειροτονήθηκε πρώτος επίσκοπος Αθηνών. Μαθητής του υπήρξε ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, ο οποίος στα συγγράμματά του μιλάει με κολακευτικά λόγια για τον δάσκαλό του.

Κοιμήθηκε ήρεμα σε βαθιά γεράματα, μετά από πολύχρονη ποιμαντική και συγγραφική δραστηριότητα.
Η τίμια κάρα του φυλάσσεται στο ομώνυμο μοναστήρι στα Μέγαρα Αττικής. Επίσης λείψανά του σώζονται στο Άγιον Όρος, όπως και στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα.

Τα Ιερά Λείψανα:
Η τίμια κάρα του φυλάσσεται στο ομώνυμο μοναστήρι στα Μέγαρα Αττικής. Επίσης λείψανά του σώζονται στο Άγιον Όρος, όπως και στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα.

Απολυτίκιο:
Ἦχος δ’.
Χρηστότητα ἐκδιδαχθείς, καὶ νήφων ἐν πᾶσιν, ἀγαθὴν συνείδησιν ἱεροπρεπῶς ἐνδυσάμενος, ἤντλησας ἐκ τοῦ Σκεύους τῆς ἐκλογῆς τὰ ἀπόῤῥητα, καὶ τὴν πίστιν τηρήσας, τὸν ἴσον δρόμον τετέλεκας, Ἱερομάρτυς Ἱερόθεε. Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Κοντάκιο:
Ἦχος πλ. δ’. Τῇ ὑπερμάχῳ.
Τὸν Ἱεράρχην Ἀθηνῶν ἀνευφημοῦμέν σε, ὡς μυηθέντες διὰ σοῦ ξέvα καὶ ἄῤῥητα, ἀνεδείχθης γὰρ θεόληπτος ὑμvολόγος. Ἀλλὰ πρέσβευε παμμάκαρ. Ἱερόθεε, ἐκ παντοίων συμπτωμάτων ἡμᾶς ῥύεσθαι, ἵνα κράζωμεν· Χαίροις Πάτερ Θεόσοφε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.