Eκδρομή στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Της Θεοτόκου Μικροκάστρου Κοζάνης & Ιερά Μονή Της Παναγίας της Μαυριώτισσας στην Καστοριά

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 16 Νοεμβρίου μία πολύ όμορφη προσκυνηματική εκδρομή με το ναό μας στην Κοζάνη και στην Καστοριά και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως  Θεοτόκου  Μικροκάστρου Κοζάνης με τη θαυματουργική εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας αλλά και στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας στην Καστοριά.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΙΚΡΟΚΑΣΤΡΟΥ – ΣΙΑΤΙΣΤΑ

Το μοναστήρι της Παναγίας στην Σιάτιστα της Κοζάνης
Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την κωμόπολη της Σιάτιστας, στον εθνικό δρόμο Koζάνης – Καστοριάς και πολύ κοντά στο χωριό Μικρόκαστρο, βρίσκεται το πανέμορφο μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Ιδρύθηκε το 18ο αιώνα και ο ναός χτίστηκε το 1797 και έχει εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες. Η μονή είχε σημαντική δράση στους εθνικούς αγώνες. Το 1993 η μονή μετατράπηκε σε γυναικεία και εγκαταστάθηκαν οι πρώτες μοναχές. Σήμερα οι 20 περίπου μοναχές καθοδηγούνται από την Γερόντισσα Θεολογία

Η διαμόρφωση και ο ευπρεπισμός των αύλειων χώρων του μοναστηριού, οι ανακαινιστικές εργασίες, η συγκρότηση της αδελφότητας και η πνευματική του ακτινοβολία, το καθιστούν ένα από τα σπουδαιότερα μοναστήρια στο νομό Κοζάνης και την Μακεδονία γενικότερα.

Η θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου, προστάτιδας της μονής χρονολογείται από το 1603 και βρίσκεται στο τέμπλο του Καθολικού. Ο λαός της Σιάτιστας και όλης της περιοχής είναι δεμένος με το μοναστήρι και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Το Δεκαπενταύγουστο, μεγάλες παρέες με καταστόλιστα άλογα, έρχονται για να προσκυνήσουν την Παναγία του Μικροκάστρου. Το μεσημέρι επιστρέφουν στην πόλη, όπου το γλέντι κρατάει μέχρι τις πρωινές ώρες. Ένα έθιμο-πανηγύρι λεβεντιάς, που έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και είναι ευρύτερα γνωστό ως «Οι καβαλάρηδες της Σιάτιστας» και κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, από όλη την Ελλάδα, καθώς αποτελεί τον πιο θαυμαστό εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στη Δυτική Μακεδονία.

Πηγή

Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριωτίσσης

Σε μια όμορφη τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια, στην όχθη της λίμνης της Καστοριάς, σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από την πόλη και απέναντι από το χωριό Μαύροβο (Μαυροχώρι), βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας ή Μεσονησιώτισσας, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Ιδρύθηκε πιθανότατα τον 11ο αιώνα και αναφέρεται ως Μονή της Παναγίας της Μεσονησιώτισσας σε έγγραφα που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα και έπειτα. Η μονή είχε αφιερωθεί στη Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους από τον Σέρβο ηγεμόνα Bagaš Baldovin (1385). Μάλιστα, στη Μονή Αγίου Παύλου υπάρχει εικόνα Γλυκοφιλούσας του 14ου αιώνα, η οποία επιγράφεται «Παναγία η Μεσονησιώτισσα». Ονομάστηκε Μαυριώτισσα τον 17ο αιώνα γιατί οι κάτοικοι του χωριού Μαύροβο φρόντιζαν για τη συντήρησή της. Διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο σε όλες τις φάσεις της ιστορίας της περιοχής, συμβάλλοντας κυρίως στην πνευματική ζωή του τόπου, παρέμεινε κλειστή για πολλά χρόνια και επανιδρύθηκε το 1998.

Από την αρχική μονή σώζονται ελάχιστα κτίσματα. Το καθολικό είναι μονόχωρη εκκλησία με μεγάλη ημικυκλική αψίδα στα ανατολικά. Η λιτή, δηλαδή ο ευρύχωρος νάρθηκας στη δυτική πλευρά, απαραίτητος σε καθολικά μοναστηριών, προστέθηκε λίγο αργότερα. Το εσωτερικό του ναού ήταν διακοσμημένο με τοιχογραφίες για τις οποίες εργάστηκαν πέντε αγιογράφοι. Χρονολογούνται τον πρώιμο 13ο αιώνα και διατηρούνται αποσπασματικά, στο Ιερό Βήμα, στον δυτικό τοίχο του κυρίως ναού, στη λιτή, καθώς και στην εξωτερική όψη του νότιου τοίχου. Οι αγιογραφίες στην εξωτερική πλευρά του νότιου τοίχου του νάρθηκα τοποθετούνται στην περίοδο 1259-1264, χρονολόγηση που στηρίζεται στα σπαράγματα επιγραφών που συνοδεύουν δύο μορφές, τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ τον Παλαιολόγο (1259-1282) και τον αδελφό του Ιωάννη. Αργότερα, τον 16ο αιώνα, στη νότια πλευρά του καθολικού προσαρτήθηκε και τοιχογραφήθηκε το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Η μονή είναι ανδρική και στους χώρους της λειτουργεί εκθετήριο.

Λεπτομέρεια από την τοιχογραφία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου – Αρχείο ΙΑΑ – © ΥΠΟΠΑΙΘ – ΕΦΑ Καστοριάς
Αρχείο ΙΑΑ – © ΥΠΟΠΑΙΘ – ΕΦΑ Καστοριάς
Άποψη της δυτικής εισόδου του Ναού – Αρχείο ΙΑΑ – © ΥΠΟΠΑΙΘ – ΕΦΑ Καστοριάς
Άποψη του καθολικού και των τοιχογραφιών του Ναού – Αρχείο ΙΑΑ – © ΥΠΟΠΑΙΘ – ΕΦΑ Καστοριάς
Λεπτομέρεια από τις τοιχογραφίες εκατέρωθεν της εισόδου του Ναού – Αρχείο ΙΑΑ – © ΥΠΟΠΑΙΘ – ΕΦΑ Καστοριάς
Λεπτομέρεια από την τοιχογραφία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου – Αρχείο ΙΑΑ – © ΥΠΟΠΑΙΘ – ΕΦΑ Καστοριάς
Λεπτομέρεια από την τοιχογραφία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου – Αρχείο ΙΑΑ – © ΥΠΟΠΑΙΘ – ΕΦΑ Καστοριάς

πηγή

Στο τέλος επισκεφτήκαμε και το σπήλαιο του δράκου ένα φοβερό σπήλαιο από σταλαγμίτες.

Ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο καλή Σαρακοστή, καλόν πνευματικό Αγώνα και καλές και Ευλογημένες Γιορτές.

Να μας αξιώσει ο Πανάγαθος Θεός και ο Άγιος μας Πολύκαρπος να είμαστε γεροί να ξανανταμώσουμε στην επόμενη εκδρομή μας.

Εκ του Ιερού Ναού

π. Στυλιανός Χαρπαντίδης

Δείτε κι εδώ

https://www.facebook.com/stylianos.charpantidis/posts/2835453463153384

Προσκυνηματική Εκδρομή ημερήσια στις 16 Νοεμβρίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.