ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΦΟΡΟΥ

 

Τη Κ’ (20η) του μηνός Δεκεμβρίου μνήμη, του αγίου ιερομάρτυρος ΙΓΝΑΤΙΟΥ του Θεοφόρου.

ΑΘΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΦΟΡΟΥ

Όταν  βασίλευε ο Τραϊανός, επίσκοπος στην Αντιόχεια ήταν ο Ιγνάτιος ο Θεοφόρος (αυτός που φέρει μέσα του τον Θεό). Λένε κάποιοι ότι τον Ιγνάτιο τον πήρε στα άγια χέρια του ο Δεσπότης Χριστός, όταν ήταν ακόμη μικρό βρέφος, κατά την ώρα της διδασκαλίας του.  Σε μια στιγμή, ενώ δίδασκε στα Ιεροσόλυμα, είπε στον λαό:
– Όποιος δεν ταπεινώνει τον εαυτό του σαν αυτό το μικρό παιδί, δεν μπορεί να μπει στην βασιλεία των Ουρανών και όποιος υποδεχτεί ένα απ’ αυτά τα παιδιά στο όνομά μου, εμένα δέχεται.

Αυτά λέγοντας ο Δεσπότης Χριστός μίλησε για την μελλοντική προκοπή  και  πρόοδο του παιδιού, φανερώνοντας ξεκάθαρα την αποστολική του διδασκαλία.

Αυτός, λοιπόν, ο θείος Ιγνάτιος, μαζί με τον Πολύκαρπο, έγινε μαθητής του ευαγγελιστή Ιωάννη. Αργότερα, ο Πολύκαρπος, για τον μεγάλο ζήλο και την αγάπη που έδειξε στον Χριστό, έγινε επίσκοπος Σμύρνης. Ό Ιγνάτιος, χειροτονήθηκε ιερέας από τους ιερούς Αποστόλους, ψηφίστηκε επίσκοπος Αντιοχείας. Από τους αποστόλους έμαθε πολλά που έπρεπε να γνωρίζουν οι ιερείς και μαζί τους κόπιασε πολύ, βασανίστηκε να κηρύττει το λόγο της πίστης και κακοπάθησε ο ζηλωτής των αποστόλων, διδάσκοντας τα  έθνη. Και, τέλος, γενόμενος διάκονος των μυστηρίων του Χρίστου, παραδόθηκε στ’ άγρια θηρία και μαρτύρησε με πρωτοφανή αγριότητα, όπως θα γράψουμε παρακάτω. Συνέχεια ανάγνωσης ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΦΟΡΟΥ

Η Μενεμένη υποδέχθηκε την Ιερά Σιαγόνα της Αγίας Παρασκευής

Χθες το απόγευμα ο Ιερός Κλήρος ,οι Άρχοντες άλλα και ο ευσεβείς λαός του Θεού της Μητροπόλεως μας Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως , υποδεχθήκαμε την Ιερά Σιαγόνα της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου στην Μενεμένη .

Ο Ιερός Ναός μας Άγιος Πολύκαρπος Μενεμένης , είχε την Ιδιαίτερη τιμή, χαρά αλλά και ευλογία ,να υποδεχθεί λίγη ώρα νωρίτερα και να φιλοξενήσει την Αγία Παρασκευή αλλά και την σεβάσμια συνοδεία του Γέροντος Μάξιμου που συνοδεύανε το Ιερό Κειμήλιο της Ορθοδοξίας μας ,ώστε να ευλογηθεί και η ενορία μας, μιας και ο π.Στυλιανός Χαρπαντίδης ,ήταν ο υπεύθυνος για την Υποδοχή – Μεταφορά του Ιερού Λειψάνου της Αγίας .

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας για αυτή την μεγάλη ευλογία ,αλλά και τους Πατέρες του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Μενεμένης.

εκ του Ιερού Ναού
π. Στυλιανός Χαρπαντίδης

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό

Κήρυγμα π. Στυλιανού Χαρπαντίδη, Κυριακή 15/12/2019

Ευαγγέλιο Κυριακής Κατά Λουκά, ΙΔ'(14) 16-24
ὁ δὲ εἶπεν αὐτῷ· ἄνθρωπός τις ἐποίησε δεῖπνον μέγα καὶ ἐκάλεσε πολλούς·
καὶ ἀπέστειλε τὸν δοῦλον αὐτοῦ τῇ ὥρᾳ τοῦ δείπνου εἰπεῖν τοῖς κεκλημένοις· ἔρχεσθε, ὅτι ἤδη ἕτοιμά ἐστι πάντα.
καὶ ἤρξαντο ἀπὸ μιᾶς παραιτεῖσθαι πάντες. ὁ πρῶτος εἶπεν αὐτῷ· ἀγρὸν ἠγόρασα, καὶ ἔχω ἀνάγκην ἐξελθεῖν καὶ ἰδεῖν αὐτόν· ἐρωτῶ σε, ἔχε με παρῃτημένον.

Συνέχεια ανάγνωσης Κήρυγμα π. Στυλιανού Χαρπαντίδη, Κυριακή 15/12/2019

Το Συναξάριον του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου

O Άγιος Ελευθέριος έζησε κατά το δεύτερο μισό του δευτέρου μετά Χριστόν αιώνος. Γεννήθηκε στη Ρώμη από γονείς ευσεβείς, λαμπρούς και πλουσίους. H πίστη των γονέων του ήταν πολύ μεγάλη. Η μητέρα του ονομαζόταν Ανθία και ήταν υπόδειγμα αρετής και καλοσύνης συγχρόνως όμως τις αρετές της αυτές τις επαύξησε με την ακριβή τήρηση της διδασκαλίας του Χριστού. Η Ανθία υπήρξε μαθήτρια των μαθητών του Αποστόλου Παύλου. Όταν η Ανθία γέννησε το παιδί της, το ονόμασε Ελευθέριο, το οποίο και μεγάλωσε “εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου”. Συνέχεια ανάγνωσης Το Συναξάριον του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου

Ευλογημένο Προσκύνημα της ενορίας μας του Αγίου Πολυκάρπου Μενεμένης 14-12-19

Ένα ακόμη όμορφο και Ευλογημένο Προσκύνημα της ενορίας μας του Αγίου Πολυκάρπου Μενεμένης έφτασε στο τέλος του & βρισκόμαστε στον δρόμο της επιστροφής.

Αφού πήραμε μεγάλη ευλογία από το μοναστήρι του Αγίου πρωτομάρτυρα Στεφάνου και την Αγία Κάρα του Αγίου Χαραλάμπους εν συνεχεία γεμίσαμε με άρωμα Χριστουγέννων στον πανέμορφο Μύλο των ξωτικών στα Τρίκαλα.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό της εκδρομής μας.

Θέλω να μου επιτρέψετε να ευχηθώ σε όλους σας Καλά, Ειρηνικά Και Ευλογημένα Χριστούγεννα με αληθινή Παρουσία του Χριστού στην καρδιά μας.

Σας περιμένω όλους στο ταπεινό αλλά γεμάτο ομορφιά και Αγάπη ,Εκκλησάκι του Αγίου Πολυκάρπου μας τις επόμενες ημέρες μέχρι την επόμενη εκδρομή μας με το νέο έτος.

εκ του Ιερού Ναού
π. Στυλιανός Χαρπαντίδης

Κήρυγμα π. Στυλιανού Χαρπαντίδη, Κυριακή 8/12/2019, Θεραπεία της Συγκύπτουσας

Ευαγγέλιο Κυριακής, Κατά Λουκά ΙΓ'(13) 10-17

῏Ην δὲ διδάσκων ἐν μιᾷ τῶν συναγωγῶν ἐν τοῖς σάββασι.
καὶ ἰδοὺ γυνὴ ἦν πνεῦμα ἔχουσα ἀσθενείας ἔτη δέκα καὶ ὀκτώ, καὶ ἦν συγκύπτουσα καὶ μὴ δυναμένη ἀνακῦψαι εἰς τὸ παντελές. Συνέχεια ανάγνωσης Κήρυγμα π. Στυλιανού Χαρπαντίδη, Κυριακή 8/12/2019, Θεραπεία της Συγκύπτουσας

ο Βίος του Αγίου Νικολάου

 

Η ζωή του

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας, που είναι στη Μ. Ασία, γύρω στα 250 μ.Χ. Ήταν μοναχοπαίδι. Οι γονείς του ήσαν ευσεβείς και καλής οικονομικής καταστάσεως. Ακολούθησε τον σκληρό, αλλά άγιο δρόμο της ασκήσεως, από μικρός. Σαν έγινε παιδί του Σχολείου, ήταν επιμελής. Έφευγε μακριά από συζητήσεις απρεπείς.Δεν ήθελε ποτέ του άτακτες παρέες. Προτιμούσε, αντί των παιγνιδιών, τις συναναστροφές των ηλικιωμένων. Κοντά στους μεγάλους και στους γέροντες άκουγε συμβουλές και παραδείγματα, πού τον ωφελούσαν ψυχικά. Άκουγε για τους εχθρούς, πού απειλούν την ψυχή και το χαρακτήρα του ανθρώπου. Μάθαινε για τις παγίδες, πού στήνει ο σατανάς στη ζωή των ενάρετων κι έβγαζε πολύτιμα συμπεράσματα.
Όταν όμως ήταν αρκετά μικρός, ο ένας μετά τον άλλο πέθαναν οι ευσεβείς γονείς του, αφήνοντάς του αρκετή περιουσία. Μπορούσε τώρα με αυτή να ζήσει και να καλοπεράσει ο Νικόλαος. Μπορούσε να διασκεδάσει και να χαρεί τη ζωή του. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα το δεχόταν ποτέ. Ποτέ δεν έβαζε τον εαυτό του μπροστά. Αυτός σκεπτόταν τους άλλους. Συνέχεια ανάγνωσης ο Βίος του Αγίου Νικολάου

βίος του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου

 

Συνοπτικός   βίος τ ου Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου .

                                                                               Παιδικὴ ἡλικία τοῦ Ἁγίου Σάββα καὶ ἀποταγὴ τοῦ κόσμου 

Ὁ Ἅγιος Σάββας ὁ Ἡγιασμένος ἐγεννήθη τὸ ἔτος 439 μ.Χ. ἀπὸ εὐσεβεῖς καὶ
πλουσίους γονεῖς εἰς τὴν πόλιν Μουταλάσκην τῆς Καππαδοκίας. Ὁ πατήρ του,
στρατιωτικὸς εἰς τὸ ἐπάγγελμα, ἠναγκάσθη νὰ μεταβῇ μετὰ τῆς συζύγου του
Σοφίας, εἰς τὴν Ἀλεξάνδρειαν διὰ ὑπηρεσιακοὺς λόγους, ἀναθέτων τὴν ἀνατροφὴν
τοῦ μικροῦ Σάββα, ὁ ὁποῖος ἦτο μόλις πέντε ἐτῶν εἰς τὸν συγγενῆ του, Ἐρμίαν.
Μετὰ ἀπὸ ὀλίγον χρονικὸν διάστημα, δυσαρεστηθεὶς ὁ Σάββας ὑπὸ τῆς
συμπεριφορᾶς τῆς συζύγου τοῦ θείου του καὶ ἀπὸ τὴν ἐπακολουθήσασαν διαμάχην Συνέχεια ανάγνωσης βίος του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου

Βίος Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας

 

Αποτέλεσμα εικόνας για αγια βαρβαρα

Η Αγία Βαρβάρα έζησε κατά τα χρόνια που αυτοκράτορας ήταν ο διώκτης των χριστιανών Διοκλητιανός (284-305). Γεννήθηκε στην Ηλιούπολη (σημερινό Μπάαλμπεκ) του Λιβάνου και υπήρξε θυγατέρα του πλουσίου ειδωλολάτρη και τοπάρχη Διόσκορου.

Η κόρη ήταν πολύ όμορφη και καθώς ήταν ορφανή από μητέρα και χωρίς αδέλφια, ο πατέρας της την πρόσεχε ιδιαιτέρως. Ήθελε να την κρατήσει ανύπανδρη, απομακρυσμένη από τις βιοτικές μέριμνες και τις ανθρώπινες συντυχίες. Γι’αυτόν τον λόγο έκτισε ένα ψηλό πύργο και την απομόνωσε εκεί. Μια χριστιανή θεραπαινίδα ανέλαβε την ανατροφή και διαπαιδαγώγησή της και απ’αυτήν σίγουρα μυήθηκε στην κατά Θεόν ζωή. Συνέχεια ανάγνωσης Βίος Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας

Χριστουγεννιάτικη Εκδρομή στα Μετέωρα & Τρίκαλα στις 14Δεκεμβρίου

Ελάτε μαζί μας λίγο πριν από τα Χριστούγεννα να περάσουμε όμορφα ,να πάρουμε ευλογίες ,να θαυμάσουμε  τοπία άλλα και να γίνουμε και εμείς…. μαζί με τα παιδιά μας …… ΜΙΚΡΑ…. Παιδιά, στην τελευταία μας εκδρομή για αυτή την Χρονιά στα πανέμορφα Μετέωρα & στα Ξακουστά Τρίκαλα,στις 14 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00π.μ  ,μπροστά από τον Ιερό Ναό μας .

παρακαλούμε τους άμεσα ενδιαφερόμενους να επικοινωνήσουν με τον π.Στυλιανό ,στο τηλ :  6937363695 για την κράτηση θέσεως τους υπάρχουν ελάχιστες .

τιμή Συμμετοχής ανά άτομο 20 ευρώ

 (Αξίζει να Πάρετε και τα Παιδιά – Εγγόνια σας μαζί , γιατί θα επισκεφθούμε  και τον Μύλο των Ξωτικών ).