Λατρευτικό Πρόγραμμα Μαρτίου 2020

 

Κάθε Κυριακή πρωί  Θ.Λ…..ώρα: 7.15 π.μ έως 10.20 π.μ   

κάθε Κυριακή  Απόγευμα: Κατανυκτικοί  Εσπερινοί  ώρα  5.30 μ.μ 

Ο Εσπερινός Της Συγχωρήσεως  Κυριακή  1/3/2020 & ώρα  5.30 μ.μ

Κάθε Τετάρτη απόγευμα  ώρα  7.00 μ.μ   Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία .

Κάθε Παρασκευή απόγευμα και ώρα 7.00 μ.μ  η  Ακολουθία  των  Χαιρετισμών  προς την Υπεραγία Θεοτόκο

Σάββατο 7/3/2020 και ώρα 7.30 π.μ Θ.Λειτουργία για την εορτή της Αναμνήσεως  του  Δια  κολλύβων  θαύματος  του Αγίου Θεοδώρου.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, μετά την ακολουθία του Κατανυκτικού εσπερινού , θα γίνει  Ομιλία  από  τον π.Κωνσταντίνο  ( εφημέριο Ι. Ν. Αναστάσεως Κυρίου Αμπελοκήπων πρώην στρατόπεδο Μ.Αλεξάνδρου) ,σχετικά με την περίοδο της Μεγάλης  Τεσσαρακοστής και στο τέλος, ο Ιερός  Ναός μας και οι καλές  κυρίες  της Διακονίας , θα σερβίρουν  ένα  τσάί και  κέρασμα σε όλο τον κόσμο . 

Λίγες σκέψεις για τις Άγιες ήμερες που θα έρθουν

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ο εσπερινος της συγχωρησεως«Η Εκκλησία με τρόπο σοφό και απολύτως ψυχολογημένο, μάς ετοιμάζει για την είσοδό μας στη Μεγάλη Σαρακοστή και την εντατικοποίηση του πνευματικού μας αγώνα.

Την εβδομάδα που μας πέρασε η εκκλησιά μας  προέβαλε  Την  Κυριακή των Απόκρεω, οι άγιοι Πατέρες θέτουν ενώπιον μας το εσχατολογικό γεγονός της Δευτέρας Παρουσίας.

Στην τελική Κρίση το κριτήριο θα αποτελεί μόνον η φανέρωση της αγάπης στα πρόσωπα των αδελφών μας των πονεμένων και περιθωριοποιημένων» .

και η Κυριακή που θα έρθει ,( Κυριακή της Τυρινής ) το απόγευμα η Αγία μας Εκκλησία ,θα μας καλέσει στον( Α ) κατανυκτικό Εσπερινό , η Αλλιώς στον εσπερινό της Συγχωρήσεως   

Oι κατανυκτικοί Εσπερινοί τελούνται κάθε Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Το απόγευμα της Κυριακής της Τυροφάγου τελείται ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγνώμης.

Κατανυκτικός λέγεται, διότι ψάλλονται κατανυκτικά τροπάρια από το Τριώδιο, που το περιεχόμενό τους διαποτίζεται από βαθιά συναίσθηση της αμαρτωλότητας, πένθος, συντριβή, μετάνοια και θερμή ικεσία για άφεση αμαρτιών.

Εσπερινός Συγνώμης λέγεται, αυτός μόνον, από τους κατανυκτικούς, διότι στο τέλος της ακολουθίας ο λαός ασπάζεται το Ευαγγέλιο ζητώντας από τον Ιερέα συγγνώμη και στη συνέχεια και μεταξύ τους, ώστε συχωρεμένοι να αρχίσουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Πρόκειται για μια ωραία συνήθεια, που διατηρείται σε πολλές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Γι αυτό τον λόγο στην ενορία μας το Απόγευμα 1/3 και ώρα  5.30 μ.μ ,θα κάνουμε και εμείς τον Εσπερινό της Συγχωρήσεως και σας παρακαλώ  και σας προσκαλώ  όλους ,συνεργάτες ,διακονητές αλλά και όλο το ευσεβές ποίμνιο να έρθετε να συχωρεθούμε, για να μπορέσουμε όλοι  μαζί  να εισέλθουμε στο  στάδιο της Μεγάλης Σαρακοστής  

με Αγάπη  Χριστού  π.Στυλιανός Χαρπαντίδης 

Λιτανεία Ιερού Λειψάνου και Ιεράς Εικόνος Αγίου Πολυκάρπου [Κυριακή 23-02-2020]

Τελέσθηκε με Ευλάβεια και η Ιερά Παράκλησις του Αγίου Πολυκάρπου και εν συνεχεία και η Λιτανεία του Ιερού Λειψάνου και της Ιεράς εικόνος του.

Είθε οι πρεσβείες του Αγίου Πολυκάρπου να σκέπουν και να ευλογούν όλον τον κόσμο.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό

Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Αγίου Πολυκάρπου [Κυριακή της Απόκρεω] 23-02-2020

Ιερουργούντος του οικείου ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020 η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επι τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Σπισκόπου Σμύρνης, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της περιοχής Μενεμένης Θεσσαλονίκης.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος απο την Αθήνα, ο π. Μενέλαος καθώς και ο Προϊστάμενος του Ναού π. Στυλιανός Χαρπαντίδης.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη της εσωτερικής καθαρότητος της ψυχής για να μπορέσουμε να δεχθούμε τον Κύριο αλλά και στην διαφύλαξη της πίστεως στους έσχατους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Στη συνέχεια διαβάστηκε το κόλλυβο του Αγίου το οποίο παρουσιάζει τον Άγιο Πολύκαρπο στη συνάντησή του με τον Επίσκοπο Ρώμης Ανίκητο, για τον εορτασμό της κοινής Αναστάσεως.

Ο π. Στυλιανός ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, τους παρισταμένους ιερείς, τον Δήμαρχο κ. Κυρίζογλου, τον Βουλευτή κ. Γκιουλέκα. τους Αστυνομικούς Διευθυντές και τους παρισταμένους Στρατιωτικούς.

Δείτε σχετικό άρθρο από το romfea.gr

Δείτε σχετικό άρθρο από imnst.gr

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό

Συλλογή Νο1

Συλλογή Νο2

Άγιος Αθάνατος Δύναμις του Βήματος ψέλνει ο π. Ειρηναίος Νάκος

Ομιλία Μητροπολίτου Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα σχετικά με το κόλυβο του Αγίου Πολυκάρπου

Ομιλία π. Στυλιανού Χαρπαντίδη για το κόλυβο του Αγίου Πολυκάρπου

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός Αγίου Πολυκάρπου 22-02-2020

 
Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια τελέστηκε ο πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός επι τη μνήμη του Αγίου Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Βαρνάβα, πλαισιουμένου εκλεκτών ιερέων.
 
Το θείο Λόγο εκήρυξε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος απο την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, προσκεκλημένος του προϊσταμένου του ιερού ναού, αιδεσιμολογιωτάτου Οικονόμου π. Στυλιανού Χαρπαντίδη, αναφερόμενος στο βίο του Αγίου Πολυκάρπου καθώς και στο μαρτύριο του αλλά  και στη σημασία του επισκοπικού αξιώματος στην Εκκλησία ως θυσιαστική διακονία.
 
Ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας καλωσόρισε τον π. Ειρηναίο και τους εκλεκτούς ιερείς αναφερόμενος στις αλησμόνητες πατρίδες και στον ξεριζωμένο λαό ο οποίος έχει δημιουργήσει αυτή την ενορία.
 
Ο προϊστάμενος του ναού, π. Στυλιανός ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τη πατρική του αγάπη, καθώς και τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης κ. Κυρίζογλου, τον πιστό λαό αλλά και τους εκπροσώπους του Ελληνικού Στρατού.    
 
Αύριο το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία, ενώ το απόγευμα στις 17:30 παράκληση του Αγίου Πολυκάρπου και λιτανεία του Ιερού Λειψάνου και της Ιερά εικόνας Του.
 
Ευχόμαστε σε όλον τον κόσμο χρόνια πολλά και ευλογημένα.
 
Άγιε Πολύκαρπε πρέσβευε υπέρ ημών.
 
 
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό

Λίγα λόγια για τα Ψυχοσάββατα

 

 

koliv

Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα που βλέπομε να ζει, να κινείται, να εργάζεται, να χαίρεται, να υποφέρει, να γηράσκει και να πεθαίνει.Είναι και η ψυχή η αθάνατη, που ευρίσκεται ενωμένη με το σώμα, όσο εκείνο ζη. Όταν όμως πεθάνει το σώμα, η ψυχή ζη, υπάρχει και παραμένει αθάνατη.Είναι πνευματική υπόσταση, αιώνια και μεταφέρεται στον αόρατο κόσμο των πνευμάτων,αλλάζει δηλαδή κατάσταση και τρόπο ύπαρξης Και η Εκκλησία, σαν φιλόστοργη μητέρα, δεν είναι μόνο για όσους ζουν στον κόσμο τούτο, αλλά και για τα παιδιά της που πέθαναν και η ψυχή των βρίσκεται στον πνευματικό κόσμο.

Η διδασκαλία αυτή είναι βασική αλήθεια της ορθοδόξου πίστεώς μας. Σαν συνέχεια αυτού του δόγματος είναι και μια άλλη διδασκαλία στενά ενωμένη με την προηγούμενη.

Είναι η διδασκαλία περί της κρίσεως. Ο Θεός θα κρίνει τους ανθρώπους σύμφωνα με τα έργα τους στην Δευτέρα Παρουσία.

Ο άνθρωπος είναι αμαρτωλός και ένοχος μπροστά στην θεία δικαιοσύνη, για μικρές ή μεγάλες αμαρτίες.

Το σοβαρότερο καθήκον του ανθρώπου είναι να ευρίσκεται πάντα έτοιμος για την άλλη ζωή,γιατί είναι άγνωστος ο χρόνος και οτρόπος της αναχώρησης μας απο τον κόσμο αυτόν.

Η Εκκλησία εύχεται πάντοτε για την σωτηρία των παιδιών της. Αγωνίζεται να καταρτίζει αγίους, για τη βασιλεία των ουρανών.

Πολλοί όμως άνθρωποι πεθαίνουν με ορισμένες ατέλειες και ρύπους, όχι γιατί ήσαν άπιστοι και ασεβείς, αλλά από αδυναμίες ίσως να ήλθε και ο θάνατος ξαφνικά και έφυγαν ατελείς και ελαττωματικοί στην αρετή και την αγιότητα.

Η Εκκλησία λοιπόν έρχεται βοηθός και παρήγορος και γι’; αυτές τις ψυχές. Παράδοση Αποστολική, αρχαία, να προσφέρονται δώρα και προσφορές, κερά, λιβάνια, κανδήλια, υπέρ των νεκρών. «Δεκτά γαρ ταύτα Θεώ και πολλήν φέροντα την αντίδοσιν», λέγει ο Μέγας Αθανάσιος, «Ας φροντίσομε για την ωφέλεια των νεκρών μας. Ας τους δώσομε την πρέπουσα βοήθεια, ελεημοσύνες και προσφορές, γιατί αυτό τους δίδει πολλή ανακούφιση και κέρδος και ωφέλεια.

Γιατί αυτά δεν νομοθετήθηκαν στην τύχη αλλά από τους πανσόφους Μαθητές και Αποστόλους του Κυρίου παρεδόθησαν στην Εκκλησία, να μνημονεύει ο ιερέας πάνω στα άχραντα Μυστήρια τους πιστούς που εκοιμήθησαν», λέγει και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Και προσθέτει πως «όσοι λησμονούν και αποφεύγουν να τελέσουν τα νενομισμένα στους νεκρούς των θα έχουν ευθύνη και αμαρτία».

Τα μνημόσυνα, λειτουργίες, ελεημοσύνες και όσα άλλα γίνονται για τους νεκρούς, έχουν μεγαλύτερη σημασία για κείνους που πέθαναν σε πολέμους, συμφορές και καταστροφές, σε ερημιές, σε θάλασσες, με θανάτους διαφόρους, και μάλιστα όταν δεν είχαν κανένα δικό τους να ενδιαφερθεί για την ψυχή τους.

Η Εκκλησία μνημονεύει «των από περάτων κεκοιμημένων πατέρων και αδελφών», γιατί γνωρίζει την ευσπλαχνία του Θεού και ότι «νικά το φιλάνθρωπον».

Η στοργή αυτή της Εκκλησίας για τους νεκρούς είναι και μέγα μάθημα για τους ζώντες, γιατί τους καλεί σε συναίσθηση της αμαρτωλότητός των, στην μετάνοια και στην σταθερή προετοιμασία για την σωτηρία της ψυχής των στην αιωνιότητα του Θεού.

Η Εκκλησία μας έχει και δυο Ψυχοσάββατα στα οποία μνημονεύονται όλοι οι χριστιανοί από αρχής του κόσμου μέχρις εσχάτων.

Το πρώτο Ψυχοσάββατο το όρισαν οι Πατέρες την Κυριακή προ τής Κρίσεως (Απόκρεω).

Αυτή τη μέρα ή Εκκλησία τελεί μνημόσυνα για τα παιδιά της πού πέθαναν σε ξένη γη, είτε στη Θάλασσα, είτε στην έρημο γη αυτούς δεν έχουν γίνει κανονικά μνημόσυνα και έχουν στερηθεί την ωφελεία τους.

Οι Θείοι Πατέρες κινούμενοι από φιλανθρωπία όρισαν να τελούνται μνημόσυνα όπερα όλων «των κεκοιμημένων», για να συμπεριλαμβάνονται και κείνοι πού δεν τούς έγιναν ειδικά μνημόσυνα. Για ποιο λόγω όμως διάλεξαν οι Πατέρες αυτό το Σάββατο;

Επειδή θα τοποθετούσαν την επόμενη μέρα τη Δευτέρα Παρουσία τού Χριστού, ταιριαστά μνημονεύουν και τις ψυχές, για να παρακαλέσουν τον φοβερό Κριτή να χρησιμοποίηση τη συνηθισμένη του συμπάθεια και να τις κατάταξη στην απόλαυση πού τις υποσχέθηκε.

Το δεύτερο Ψυχοσάββατο το τελεί η Εκκλησία μας εννέα μέρες μετά την Ανάληψη τού Σωτήρος μας Ιησού Χριστού, δηλαδή το Σάββατο προ τής Πεντηκοστής.

Στο μνημόσυνο αυτό ή ‘Εκκλησία μας μνημονεύει όλους τούς ευσεβείς κοιμηθέντες από Αδάμ μέχρι σήμερα. Προσεύχεται γι’ αυτούς και ζητά από το Χριστό πού αναλήφθηκε στους ουρανούς και κάθισε στα δεξιά του Πατρός να τους αξίωση την ώρα τής Κρίσεως να δώσουν καλή απολογία σ’ Αυτόν πού Θα κρίνη όλη τη γη.

Να παρασταθούν στα δεξιά Του, στη χαρά, με το μέρος των δικαίων και στην φωτεινή τάξη των αγίων. Να γίνουν άξιοι κληρονόμοι τής Βασιλείας και δεν εύχεται μόνο για τούς Χριστιανούς, διότι δεν ήταν κανένας χριστιανός από Αδάμ μέχρι Χριστού, αλλά για όλους τούς ανθρώπους.

Στο σημείο αυτό μπορεί να δη κανείς την αγάπη τής Εκκλησίας μας για όλο το ανθρώπινο γένος

Αγία Φιλοθέη: Σήμερα τιμάται η Κυρά των Αθηνών

 

 

 

 

Η Αγία Φιλοθέη, φιλοθέηγεννήθηκε το έτος 1522 μ.Χ. στην τουρκοκρατούμενη τότε Αθήνα. Οι ευσεβείς γονείς της ονομάζονταν Άγγελος και Συρίγα Μπενιζέλου.Η μητέρα της ήταν στείρα και απέκτησε την Αγία Φιλοθέη μετά από θερμή και συνεχή προσευχή. Ο Κύριος που ικανοποιεί το θέλημα εκείνων που Τον σέβονται και Τον αγαπούν, άκουσε την δέησή της. Και πράγματι, μια ημέρα η Συρίγα μπήκε κατά την συνήθειά της στο ναό της Θεοτόκου για να προσευχηθεί και από τον κόπο της έντονης και επίμονης προσευχής την πήρε για λίγο ο ύπνος. Τότε ακριβώς είδε ένα θαυμαστό όραμα. Ένα φως ισχυρό και λαμπρό βγήκε από την εικόνα της Θεομήτορος και εισήλθε στην κοιλιά της. Έτσι ξύπνησε αμέσως και έκρινε ότι το όραμα αυτό σήμαινε στην ικανοποίηση του αιτήματός της. Έτσι κι έγινε. Ύστερα από λίγο καιρό η Συρίγα έμεινε έγκυος και έφερε στον κόσμο τη μονάκριβη θυγατέρα της. Συνέχεια ανάγνωσης Αγία Φιλοθέη: Σήμερα τιμάται η Κυρά των Αθηνών

ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΓΑΠΗΣ 2020

Πραγματοποιήθηκε το Σαββάτο το βράδυ στις 15 Φεβρουαρίου στο Ξενοδοχείο Grand Hotel το τραπέζι Αγάπης του Ιερού Ναού του Άγιου Πολυκάρπου Μενεμένης.

Την τράπεζα ευλόγησε καθώς και τον κόσμο ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης μας o όποιος, απευθύνθηκε με λόγια αγάπης .
 

Στο τραπέζι παρευρέθηκαν επίσης Πολιτικοί Άρχοντες του τόπου μας ενώ λάμπρυναν με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και τους χορούς από την Σμύρνη το χορευτικό του Ιερού Ναού της Άγιας Παρασκευής Μενεμένης, και το Συγκρότημα της Κατακόμβης του Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού του Εύοσμου.

 
Ομιλία του Επισκόπου κ. Βαρνάβα από το παρακάτω link

 

Κήρυγμα π. Στυλιανού Χαρπαντίδη, Κυριακή του Ασώτου, 16/2/2020

Ευαγγέλιο Κυριακής Κατά Λουκά, ΙΕ'(15) 11-32

Εἶπε δέ· ἄνθρωπός τις εἶχε δύο υἱούς.

καὶ εἶπεν ὁ νεώτερος αὐτῶν τῷ πατρί· πάτερ, δός μοι τὸ ἐπιβάλλον μέρος τῆς οὐσίας. καὶ διεῖλεν αὐτοῖς τὸν βίον.

καὶ μετ᾿ οὐ πολλὰς ἡμέρας συναγαγὼν ἅπαντα ὁ νεώτερος υἱὸς ἀπεδήμησεν εἰς χώραν μακράν, καὶ ἐκεῖ διεσκόρπισε τὴν οὐσίαν αὐτοῦ ζῶν ἀσώτως. Συνέχεια ανάγνωσης Κήρυγμα π. Στυλιανού Χαρπαντίδη, Κυριακή του Ασώτου, 16/2/2020

Βίος Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους

 

Άγιος Χαράλαμπος, ένας ταπεινός δούλος και θαυματουργός μάρτυρας του Χριστού

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερεύς στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 – 211 μ.Χ.). Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας. Τότε η σκοτισμένη και σαρκική ψυχή του Λουκιανού επέτεινε την οργή της και διέταξε να αρχίσουν τα φρικώδη βασανιστήρια στο γέροντα ιερέα. Πρώτα τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου. Όμως αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο ύστερα από προσευχή του Αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα και ο ηγεμόνας κατέστη υγιής. Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό.

Με το ζόφο στο νου και με τη θηριωδία στην καρδιά, ο έπαρχος έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν τον Άγιο και να τον σύρουν διά μέσου της πόλεως με χαλινάρι. Τέλος, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος με το μαρτύριό του έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας σε ηλικία 113 ετών.

Περί των Λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπους δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες. Η μοναχή Θεοτέκνη Αγιοστεφανίτισσα στο Συναξάρι του Αγίου Χαραλάμπους (1995 μ.Χ.), καταχωρεί πληροφορίες σχετικά με την τιμία Κάρα του Αγίου, η οποία φυλάσσεται στη Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η Κάρα του Αγίου δωρήθηκε στη Μονή από τον Ηγεμόνα της Βλαχίας Βλαδισλάβο, το 1412 – 1413 μ.Χ., μαζί με δύο κτήματα στο Μετόχι Μπουτόϊ. Για την εποχή και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε το πολύτιμο αυτό κειμήλιο στη Βλαχία, δεν σώθηκαν πληροφορίες. Επίσης, τμήματα της τιμίας κάρας του Αγίου Χαραλάμπους φυλάσσονται και στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό της κωμοπόλεως Θεσπιών της Βοιωτίας.