Η παραβολή του καλού Σαμαρείτη

Στην σημερινή Κυριακή η Αγία εκκλησία  ,προβάλει μπροστά μας μια παραβολή που είπε ο Χριστός ,με αφορμή μια ερώτηση που δέχθηκε από έναν νέο νομικό .μια ερώτηση που είναι πολύ όμορφη αν γίνει με ταπείνωση από τον καθέναν μας προς τον Κύριο και Θεό μας  ανάφερε ο πατήρ Στυλιανός στο κύρηγμα ,η ερώτηση του νέου είναι η εξής τι μπορώ να κάνω για να κληρονομήσω την Αιώνια Ζωή και ο Χριστός του απατά με την παραβολή του καλού Σαμαρείτη που ΄εχει να μας δώσει σε όλους ξεκάθαρα  μυνήματα   για την Αγάπη προς τον συνάθρωπο διότι μέσα από τον πλησίον (διπλανό) θα μάθουμε να αγαπάμε και τον Θεό .  

1. Μόλις ο Σαμαρείτης βλέπει στην άκρη του δρόμου τον πληγωμένο από τους ληστές άνθρωπο, σπεύδει κοντά του και με κάθε στοργή και φροντίδα τού περιποιείται τις πληγές. Να το πρώτο βασικό στοιχείο της αγάπης. Η φροντίδα. Γιατί η αγάπη δεν είναι απλώς θεωρητική αρετή. Είναι πράξη. Και η πράξη εκδηλώνεται με την φροντίδα .

2. Δεύτερο στοιχείο της αγάπης είναι η συναίσθηση ευθύνης, για ό,τι αγαπάμε. Ο Σαμαρείτης αισθάνεται υπεύθυνος για τον πληγωμένο. Μετά την φροντίδα δεν τον αφήνει εκεί, αλλά τον μεταφέρει σε ασφαλές κατάλυμα. Ο άνθρωπος της αγάπης δεν λέγει ” μήτι φύλαξ του αδελφού μου ειμί εγώ;” Η ζωή του αδελφού του,του συνανθρώπου του, τον αφορά και αισθάνεται συνυπεύθυνος γι ‘ αυτήν.

Η φροντίδα και η συναίσθηση ευθύνης όμως  μπορεί, κάποτε, να κάνουν την αγάπη κτητική. Από αυτήν την εκτροπή μας προφυλάσσει : 

3. Το τρίτο στοιχείο της αγάπης, που είναι ο σεβασμός της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου. Κοιτάξτε τον Σαμαρείτη με πόσο σεβασμό βοηθεί τον πληγωμένο. Δεν τον ρωτά κάν ποιός είναι. Ούτε περιμένει καμμία ανταπόδοση. Τον ανεβάζει στο υποζύγιό του και πεζός αυτός τον μεταφέρει στο πανδοχείο. Σεβασμός σημαίνει να δεχόμαστε τον άλλο όπως είναι. Να σεβόμαςτε την ελευθερία του.Να βλέπουμε τί πραγματικά τον βοηθεί χωρίς σκοπιμότητες και υστεροβουλίες.

4. Κατανόηση είναι η τέταρτη παράμετρος της αγάπης. Η φροντίδα, η ευθύνη και ο σεβασμός του άλλου ανθρώπου θα προχωρούσαν στα τυφλά χωρίς την κατανόηση. Γι’ αυτό και ο Σαμαρείτης θα ξαναγυρίσει στο πανδοχείο όχι μόνο ,για να πληρώσει την τυχόν επιπλέον δαπάνη,αλλά και για να γνωρίσει,ίσως, τον αναίσθητο τώρα άνθρωπο,όταν συνέλθει. Η αγάπη δεν μένει στην επιφάνεια. Προχωρεί στο βάθος.

Κατανοεί τον άλλο ” εκ των ένδον “. Τότε βλέπουμε όχι ό,τι μας χωρίζει, αλλά ό,τι μας ενώνει.

Άρα λοιπόν

Φροντίδα, ευθύνη, σεβασμός, κατανόηση  είναι  οι τέσσερις λέξεις – έννοιες,  κλειδιά,  για να ξεκλειδώσουμε το θησαυροφυλάκιο της αγάπης,  που δεν χάνει ποτέ την αξία της.

5.  Η φροντίδα, η ευθύνη,   ο σεβασμός και η κατανόηση είναι και τα στοιχεία μιας άλλης  σπουδαίας αρετής ,που λέγεται ευγνωμοσύνη. Και αυτό δεν πρέπει να μάς   διαφεύγει,  γιατί μόνο έτσι ολοκληρώνεται ο κύκλος της αγάπης και τότε ισχύει για όλους το του Ευαγγελιστού της αγάπης :“ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ” 

καλή και ευλογημένη Κυριακή και Εβδομάδα παιδιά μου με την ευχή του Αγίου Πολυκάρπου .

Με αγάπη Χριστού Οικ.  π.Στυλιανός Χαρπαντίδης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.