Τι είναι η Προηγιασμένη Θεια Λειτουργία;

Η εκκλησία μας αδελφοί μου καθόρισε όλες τις Τέταρτες και τις Παρασκευές της Μ. Τεσσαρακοστής μια άλλη Λειτουργία να τελείται , η Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

Κατά την Λειτουργία αύτη δεν γίνεται Θυσία δηλ μεταβολή του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα Χριστού.

Ο Άρτος και ο Οίνος είναι τα Τίμια Δώρα που έχουν είδη προηγιασθεί την προηγούμενη Κυριακή και για αυτό ονομάζεται Προηγιασμένη Θεια Λειτουργιά των Τίμιων Δώρων. Άρα έχουμε πλέον πάνω στην Άγια Τράπεζα τον ίδιο τον Χριστό το σώμα και το αίμα του, είναι πλέον Σωμα και Αίμα Χριστού και απλά προσφέρονται ως μετάληψη στους πιστούς.

Για αυτόν τον λόγο και η δομή της Ακολουθίας αυτής είναι διαφορετικά από την ακολουθία της Κυριακής.

Σήμερα η Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων τελείται συνήθως κατά την εσπέρα μέσα στον εσπερινό, αλλά για την διευκόλυνση των πιστών τελείται σε μερικούς ναούς κατά τις πρωινές ώρες, όπως και τις Παρασκευές που το βράδυ έχουμε την ακολουθία των χαιρετισμών της Παναγίας μας.

Η Λειτουργία των Προηγιασμένων τελείται όλες τις Τετάρτες και Παρασκευές της Μ. Τεσσαρακοστής.

Ο χαρακτήρας της είναι πένθιμος γι αυτό τον λόγο και οι ύμνοι κ τα άμφια τον Ιερέων είναι πένθιμα λόγο της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα τελείται η προηγιασμένη Θ.Λ, μόνο τις τρεις πρώτες μέρες αυτής (Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη). Επίσης τελείται προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και κατά τις ημέρες εορτών ευρισκομένων εντός της περιόδου της Μ. Τεσσαρακοστής.

Αγαπητοί μου φίλοι και αδελφοί η Θεια Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δωρων είναι μια από τις ομορφότερες και κατανυκτικές ακολουθίες της Εκκλησίας μας.

Είναι μια πρόσκληση όπου μπορούμε να έρθουμε ποιο κοντά με τα θεια μυστήρια.

Μια φωνή που φωνάζει από μέσα μας ότι δεν μπορούμε να ζούμε την ζωή του Χριστού η κοντά στον Χριστό αν δεν ενωθούμε με την Πηγή της ζωής δηλ , με το Σώμα του και το Αίαμα Του.

Ο Χριστός μας είναι η Ζωή Ημών…!!!

Χωρίς τον Χριστό η Ζωή μας είναι άδεια ………..κ όσο ποτέ αυτήν την περίοδο της Αγίας Τεσσαρακοστής πρέπει να παρακολουθούμε όλες, αυτές τις όμορφες κατανυκτικές ακολουθίες της Εκκλησίας μας, όσο ποιο συχνά μπορούμε για να μπορέσουμε να αντλήσουμε δύναμη και υπομονή για τον δύσκολο πνευματικό αγώνα μας.

Στον Ιερό ναό μας του Αγίου Πολυκάρπου Μενεμένης θα τελέσουμε αύριο 16/3/2016 και ώρα 7μ.μ την πρώτη μας προηγιασμένη Θεία Λειτουργία με φόβο αλλά και πίστη Θεού.

Σας περιμένουμε να συν προσευχηθούμε όλοι μαζί.
Με αγάπη Χριστού
π.Στυλιανός Χαρπαντιδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.